dijous, 20 de febrer del 2014

CONFLICTE...


http://www.megustaleer.com/ficha/EL61208/sis-dies-de-desembre-inspector-mascarell-5
"-Valdrà més que de moment no entrem en detalls. -Va obrir les dues mans en senyal de calma-. Aquest home es deia Alexander Peyton Cross i pertanyia als Monuments Men. No va esperar que li preguntés que era això. Són persones que intenten recuperar les obres d'art espoliades pels nazis durant la guerra, i que continuen amagades per mig Europa, en coves, soterranis o ja en col·leccions privades. Va venir a Barcelona seguint un rastre, probablement el d'un oficial alemany anomenat Klaus Heindrich. Segons la meva opinió, aquest tal Heindrich podria estar en possessió de disset quadres de grans pintors. L'altra opció és que aquests quadres estiguin ja en poder de Jacinto Rojas de Mena, però l'instint em diu que no és així, que és ell qui va darrere el nazi per aconseguir-los [...] És possible que en Klaus Heindrich estigui amagat a Barcelona; per això en Peyton era aquí. Enmig de tot aquest embolic apareix el nom d'un famós falsificador de documents, Fèlix Centells. Això lligaria amb la primera teoria: que en Heindrich busca la manera de sortir d'Espanya amb els quadre.
- Qui va matar l'anglès?
-Encara no ho sé -va mentir amb aplom-. Però estic segur que el van assassinar. Si la policia empara la falsedat del suïcidi és perquè hi ha algú molt poderós manipulant els fets.
- En Rojas de Mena?
-Suposo. Seria el més lògic. Avui l'he vist amb el camisari Amador.
L'Albert Mainat va xiular.
Els ulls se li van obrir un xic més.
-Això sembla una bomba -va sospirar.
-Ho és. D'una banda, al Règim no li convé la notícia que a Espanya es maten súbdits anglesos, de manera que un suïcidi és molt més convenient. I d'altra, si la mateixa policia menteix pel que fa al succés, és perquè hi ha interessos molt específics al voltant d'aquest afer.
-Com ara disset obres d'art milionàries.
-Exacte.
Van restar callats uns segons. L'Albert Mainat va tamborinar a la taula amb els dits de la mà dreta. La seva mirada es va perdre durant un instant en algun lloc imprecís.
-Tinc un altre nom, Ventura, i al seu costat la frase "Friday out" [...] 
- T'he robat massa temps -va dir posant-se dret.
- De cap manera. -El to del periodista  va ser sincer-.
És una història apassionant: nazis, quadres, uyn anglès mort, altes instàncies implicades..." (fragment pàg. 138-140)