diumenge, 3 d’agost del 2008

LLEGIR-NE UN DE NOU I DIVERTIT...


Daniel Klein
Thomas Cathcart
248 pàgs.
ISBN 978-84-96735-14-9
Edicions La Campana, 2008

Pot haver-hi un llibre més original? Una aproximació a la filosofia a través d’acudits.
Morty arriba a casa seva i es troba la dona i el seu millor amic Lou, despullats al llit. Quan Morty està a punt d’obrir la boca, Lou surt d’un salt del llit i li diu: «Abans que diguis res, amic meu, a qui creuràs, a mi o als teus ulls?»
Lou planteja la pregunta sobre quina mena de dades són segures i per què. És fantàstic, diuen els autors, hi ha una colla d’acudits que ocupen el mateix terreny d’idees que les disciplines filosòfiques.



Cathcart i Klein ens fan veure què significa la lògica, l’existencialisme, la relativitat, l’ètica, etc., a través d’aquest llibre ple de vida i d’historietes divertides. També les probabilitats i l’estadística. «Si has de pujar en un avió, i vols sentir-te segur, porta una bomba. Perquè les probabilitats que a l’avió hi hagi algú que en porti una altra són ínfimes».
Ironia i rigor al mateix temps. Cathcart ensenya filosofia a Harvard i Klein escriu novel·les d’intriga. Thomas Cathcart i Daniel Klein són dos reconeguts filòsofs de Harvard que han seguit diversos camins després d’obtenir el títol universitari.
Cathcart ha treballat amb diferents bandes dels carrers de Chicago. Klein ha escrit per a famosos comediants. Cathcart viu a Cope Cod amb la seva dona, i Klein viu al Barkshire amb la seva. Tots dos han escrit llibres políticament incorrectes. Plató i un ornitorinc entren en un bar... és el resultat d’una gran idea: fer entendre els punts bàsics de la filosofia a través d’acudits.

En memòria del nostre avi filosòfic, GROUCHO MARX,
que va resumir la nostra ideologia bàsica quan va dir:
"Aquests són el meus principis; si no li agradan, en tinc d'altres".